Hoe veilig rijden op een elektrische step

Spread the love

Elektrische steps zijn de nieuwste vorm van vervoer die het Verenigd Koninkrijk stormenderhand verovert. Hoewel ze er ongeveer hetzelfde uitzien als kick steps, worden elektrische modellen aangedreven door een batterij waardoor ze gemakkelijker en efficiënter te berijden zijn.

Elektrische step bestellen op het internet is een grote trend geworden in de eu maar ook de vs. Ondanks dat het nog niet overal legaal is. Buiten de gewone step zijn er ook elektrische kinderstep.

Maar hoe leuk ze ook zijn, elektrische steps brengen veel veiligheidsrisico’s met zich mee. Door je bewust te zijn van de risico’s en hoe je jezelf kunt beschermen, kun je veilig op je step rondrijden. Wij hebben voor u op een rijtje gezet welke stappen u kunt ondernemen om veilig te rijden, terwijl u toch maximaal plezier beleeft.

Zorg voor een goede uitrusting

Bij het rijden is een veiligheidsuitrusting van het grootste belang. Omdat het gemotoriseerde voertuigen zijn die aanzienlijke snelheden kunnen bereiken, kunnen elektrische steps – wanneer er roekeloos mee wordt gereden – gevaarlijk zijn.

Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk verboden is om met een elektrische step op de weg of trottoir te rijden, bestaat er nog steeds een aanzienlijk risico wanneer er buiten de openbare weg wordt gereden – daarom moet de juiste veiligheidsuitrusting worden gedragen.

Draag een helm tijdens het rijden op een e-step

Een helm is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de veiligheidsuitrusting. Hij biedt bescherming tegen hoofdletsel, dat in een ernstig geval fataal kan zijn.

Er zijn enkele betreurenswaardige statistieken beschikbaar over ongevallen met e-steps, die grimmige lectuur opleveren. In een Amerikaans academisch ziekenhuis in het zuiden van Californië waren hoofdletsels goed voor 40% van de verwondingen door elektrische steps die in 2018 op de Spoedeisende Hulp werden opgenomen. Toch droeg slechts 4,4% van die berijders een helm.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een helm?

  •       Kies altijd voor een gerenommeerd merk
  •       Koop geen nephelmen of helmen van mindere kwaliteit, alleen omdat ze goedkoper zijn.
  •       Zorg ervoor dat de helm goed past

Hij moet niet te strak of te los zitten. Het belangrijkste is dat hij comfortabel zit. Een goed passende helm zal uw zicht niet belemmeren. Indien mogelijk, vraag een vriend om je te helpen de omtrek van je hoofd op te meten voor een meer accurate pasvorm.

Het is verstandig om bij de aanschaf van een helm rekening te houden met het gewicht

Een lichtgewicht helm die toch sterk genoeg is om voldoende bescherming te bieden, is de ideale combinatie. Een zware helm is oncomfortabel om te dragen en zal je nek snel pijn doen!

Een goede helm heeft altijd kinriempjes

Zonder kinriempjes zit de helm niet stevig op je hoofd. Hij kan gemakkelijk losraken als je van je step valt, waardoor hij nutteloos wordt.

Vind een helm die een goed evenwicht biedt tussen vorm en functie

Hoewel het belangrijker is om veiligheid te overwegen dan stijl, als je een helm koopt die je niet mooi vindt of waar je je niet prettig bij voelt in het openbaar, zul je hem natuurlijk veel minder snel dragen.

 Knie- en elleboogbeschermers

Elleboogbeschermers en kniebeschermers zijn andere belangrijke onderdelen van de veiligheidsuitrusting die je moet dragen als je op je elektrische step zit. Ellebogen en knieën krijgen vaak het zwaarst te verduren bij een val, waardoor ze vatbaarder zijn voor letsel.

Goede kwaliteit pads bieden bescherming tegen vervelende schaafwonden en absorberen de schok van een val – en helpen om meer ernstige verwondingen zoals botbreuken te voorkomen.

Net als bij een helm moet u altijd knie- en elleboogbeschermers van hoge kwaliteit kopen, gemaakt door een gerenommeerd merk. Doe geen concessies aan de veiligheid voor een paar pond.

Het is ook belangrijk dat de beschermers comfortabel zitten, maar niet te beperkend zijn. Elastische modellen met verstelbare riemen zijn vaak een verstandige keuze.

Reflecterende uitrusting

Een goed ontworpen elektrische step heeft standaard verlichting ingebouwd, zodat je ‘s nachts of bij slecht weer beter zichtbaar bent. We raden je echter aan om ook reflecterende veiligheidsaccessoires te dragen, zoals een reflecterend jack, sportschoenen of afneembare kledingaccessoires.

Onderhoud van uw elektrische step

Regelmatig onderhoud van uw elektrische step is essentieel om er zeker van te zijn dat het veilig blijft om op te rijden. Als een element van uw step, zoals uw remmen, niet goed werkt, kan er een gevaarlijk scenario ontstaan.

Eerst en vooral moet u de gebruiksaanwijzing raadplegen die bij uw elektrische step is geleverd. Daarin staat welke algemene inspecties u kunt uitvoeren. Belangrijke zaken om als eigenaar van een elektrische step in de gaten te houden zijn:

  •       Losse bouten of schroeven aandraaien
  •       Ervoor zorgen dat uw banden op de ideale spanning blijven
  •       Regelmatig controleren of de remblokken niet te ver zijn afgesleten
  •       Controleren of de verlichting werkt