Algemene veiligheidstips voor het varen

Spread the love

U weet al hoe u ervoor kunt zorgen dat uw opblaasboot veilig blijft.

Opblaasbare boot veiligheidsgids 2

Nu is het tijd om een paar belangrijke algemene veiligheidstips te behandelen, die meer betrekking hebben op opblaasboten en sportboten.

Leer over de plaatselijke wettelijke voorschriften:

Het is altijd een goed idee om de plaatselijke vaarwetten op te zoeken, vooral als u zich in een nieuw gebied bevindt. Er kunnen leeftijdsgrenzen, opleidingseisen of zelfs aparte vaarbewijzen nodig zijn.

De National Association of State Boating Law Administrators (NASBLA) biedt een goede referentiegids voor het controleren van de plaatselijke vaarwetten in de VS: http://www.nasbla.net/referenceguide/

Wellicht moet je in sommige gebieden een reddingsvest kopen als dit verplicht is om te dragen op de boot.

Neem een vaar- en veiligheidscursus:

Vooral als u nieuw bent met varen, is het een goed idee om een veiligheidscursus te volgen voor het soort varen dat u gaat doen. Oefen alles wat u hebt geleerd in rustig water voordat u naar drukke of woelige gebieden gaat.

Informeer anderen:

Laat andere mensen altijd weten wanneer, hoe lang en waar u gaat varen. De US Coast Guard heeft zelfs een officieel drijfplan om u te helpen als u een langere tocht gaat maken.

Controleer het weerbericht:

 Het weer rond grote watermassa’s kan in een oogwenk omslaan. Controleer de weersverwachting voor de dag en vermijd stormen. Regen, bliksem, wind en woelig water zijn geen pretje in open water. Als het weer onstuimig wordt, moet u terug aan land gaan.

Bescherm jezelf tegen de zon:

Ik heb lelijke zonnebrandwonden gezien bij mensen die de zon niet serieus namen tijdens een dagje varen. Afhankelijk van het soort tocht dat u gaat maken, smeert u zich in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor of draagt u beschermende kleding (voor langere tochten). De zonnestralen zijn 2x zo krachtig, omdat ze door het water worden weerkaatst.

Maximum aantal passagiers:

Vervoer niet meer personen (of gewicht) in uw boot dan door de fabrikant is aangegeven. Het maximum gewicht is een belangrijke veiligheidsoverweging, vergeet dit niet.

Draag een reddingsvest:

Nogmaals, ik wil benadrukken hoe belangrijk reddingsvesten zijn bij het varen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat alle kinderen tijdens het varen altijd een zwemvest moeten dragen. Volwassenen zouden dat ook moeten doen, maar ik weet het, de meesten doen dat niet. Zorg er in ieder geval voor dat alle passagiers goed kunnen zwemmen voordat u vertrekt. Maar als het weer slechter wordt, moet elke passagier een reddingsvest dragen.

Drink nooit alcohol:

De “kapitein” van de boot mag nooit onder invloed van alcohol zijn tijdens het varen. Ten eerste is het waarschijnlijk illegaal, dat moet u controleren. Ten tweede versterken de zon en uitdroging het effect van alcohol, waardoor het besluitvormingsvermogen verandert.

Wees u bewust van uw omgeving:

Net als achter het stuur van een auto, wil je je bewust zijn van de omgeving van je boot en een veilige afstand houden tot andere boten en objecten. Vermijd ook gebieden waar zwemmers in de weg kunnen zitten.

Als u zich aan de bovenstaande richtlijnen houdt, zijn u en uw passagiers veilig op het water.

Zijn opblaasbare boten veilig op de oceaan of op zee?

Of een opblaasboot zeewaardig is hangt af van het type opblaasboot en hoe de wateromstandigheden zijn.

Ten eerste, goedkope opblaasbare vlotten moeten nooit worden genomen op open water. Het is op de meeste plaatsen zelfs illegaal om de oceaan op te gaan met een vaartuig dat niet oceaanklaar is.

Zo zijn bijvoorbeeld SUP boards ook opblaasbaar en niet overal toegestaan. Heb je zelf een supboard? Weet dan wat de regels zijn. Mocht je nog op zoek zijn naar een board? Dan kunnen de supboards van Jobe een goede keuze zijn. Ik hoor je nu al denken: “Is Jobe een goed merk supboard?” Wij raden je aan om hier zelf achter te komen.

Waarom?

Omdat getijdenbewegingen en stromingen in zee- en oceaanwater ertoe kunnen leiden dat een boot zeer snel op open zee drijft. In veel situaties is de stroming te sterk om tegenin te peddelen of zelfs maar tegenin te zwemmen.

Sommige opblaasbare vlotten, zoals de Intex Excursion of Sea Eagle 9 kunnen worden uitgerust met een trollingmotor, waardoor mensen denken dat ze zeewaardig zijn. Dat zijn ze niet. Met een opblaasbaar vlot het open water op gaan is een ongeluk in de maak

De kustwacht wordt regelmatig ingeschakeld om kinderen in goedkope opblaasbare vlotten te redden die mijlenver van de kust zijn afgedreven.

opblaasbare-boot-redding-oceaan

Je hebt een RIB (rigid inflatable boat) nodig om veilig op open water te varen, of op zijn minst een rubberboot of sportboot die kan planeren en uitgerust is met het volgende:

  •       Een kiel om de boot door de golven te helpen manoeuvreren.
  •       Een geïntegreerde spiegel die geschikt is voor een buitenboordmotor.
  •       Als u op open water gaat varen, moet u een veiligheidscursus volgen en de website over vaarveiligheid van de US Coast Guard raadplegen.

De omstandigheden op zee kunnen ruw zijn, vooral bij winderig of stormachtig weer. Aangezien kleine opblaasbare rubberboten licht zijn, kan de combinatie van wind en golven voldoende zijn om een veiligheidsrisico te vormen. Onderschat nooit de immense kracht van de oceaan.